Opis biljke: zob je
biljka koja se ubraja u porodicu trava. Klasici zobi sadrže 2 do 6 cvetica.
Nalaze se na raširenoj metlici na vrhu stabljike. Zrna su obavijena plevom koja
nije srasla sa zrnom po cemu se zob razlikuje od drugih žitarica (pšenice,
jecma i raži) Njen sadržaj visokovrednih materija je upravo fantastican: jod,
hlor, fosfor, magnezijum, kalijum, mangan, cink, bakar, niacin, biotin,
vitamini... Ovo, u prevodu na jezik svakodnevnog života, znaci: zob je dobro
koristiti u ishrani jer potpomaže stvaranje krvi, jaca zube i kosti, podstice
rad mozga, rast kod dece i jacanje mišicne mase kod odraslih. Zbog lakoce sa
kojom se vari, zob se preporucuje obolelima na želucu, a isto tako i osobama sa
bronhijalnim smetnjama.Slaboj deci i iscrpljenim osobama uopšte, zbog se
najtoplije preporucuje: treba da je uzimaju svakog dana, u obliku kaše ili
drugacije. Odlicne su zobene pahuljice, koje se prelivaju vrelim mlekom ili
supom, i jedu u kombinaciji sa drugim namirnicama. Preporuka je da se zob kuva
2-5 minuta, jer se u ovom intervalu ne gubi ništa od njene hranljive vrednosti,
a postaje lako varljiva.
U slucajevima dijabetesa (šecerne bolesti), zbog se pokazala kao
veoma uspešna. Redovnim uzimanjem zobi u ishrani, zapravo zobenom kurom koja
treba da se sprovodi duže vreme, dolazi do opadanja šecera u krvi. Važna
napomena: nikada ne odlivajte vodu u kojoj ste kuvali zob! U njoj se nalaze
mnoge za život važne materije.
Lekoviti
deo biljke: za lek koristi se
seme-zmo i slama za vreme žetve.
Lekovito delovanje: zob je
neobicno važna u dijetalnoj ishrani bolesnika. U sebi sadrži sve važnije
vitamine i minerale. Koristi se za lecenje malokrvnosti, raznih katarnih upala
probavnih organa, a deluje na regeneraciju celokupnog organizma. Kupelji
pripremljeni od zobne slame veoma su korisne u bolestima bubrega, bubrežnih
kamenaca i gihta, zatim kod svih reumaticnih poteškoca, kod krstobolje, kocenja
svih vrsti te kod bolesne jetre .
Kaša: staviti pet kašika zobenih pahuljica u pola litre vrijuce vode. Pustiti
da kuva 2-5 minuta, zatim odmaci s vatre i pustiti da stoji dok ne upije svu
vodu i nabubri. Posle toga, dodavati po želji razlicite sastojke - pavlaku, med
i slicno. Kaša se može pripremati
i sa vrelim mlekom, ili supom, kako je vec receno.
Sredstvo za jacanje: jedan kg integralne (neoljuštene) zobi dobro
se ispere i skuva u tri litra vode. Procediti i piti ovu tecnost, zasladjenu
medom.
Kupke: kao obicno, za njih se koristi cela zob i zobena slama.
Pomažu kod ukocenosti, umora, bolesti bubrega, kao i kod kožnih bolesti.
Zob u novije vreme zovu i alternativna Viagra jer deluje kao afrodizijak
odnosno pojacava rad testosterona u organizmu a samim tim je
preporucuju za one koji imaju povecanu prostatu.