Drugi nazivi: divlji kumin, kumin, kom, komin, kimin, kumin
pitomi, pitomi kim, poljski kim .
Latinski naziv: carum carvi Eng...Caraway.
Opis biljke: kim je dvogodišnja biljka s uglastom i razgranjenorn stabljikorn.
Listovi su dvostruko perasti, a mnogi veorna sitni listici pršljenastog su
oblika. Koren kima je beo, a oblik mu je poput mrkve. Cvetovi su bele boje,
skupljeni u štitac. Plod je duguljast i rebrast. Ima pet uzdužnih rebara u
cijim su udubljenjima smešteni uljni kanali. Miris semena jako je aromatican.
Ukus je aroma tican, ugodan i grije. Koren ima ista, ali nešto blaže izražena
svojstva mirisa i ukusa. Glavni sastojak kima je etarsko ulje. Ima još i masnog
ulja, belančevine, tanina, smole, voska, sluzi, celuloze, šećera, boje i
kalcijum-oksalata. Etarsko ulje se dobija destilacijom pomoću vodene pare iz
sveže požnjevenih i zdrobljenih plodova.Etarsko ulje od kima je bistra,
bezbojna ili slabo žućkasta tečnost izrazitog mirisa na karvon i aromatičnog
ukusa. Glavni sastojci ulja su keton karvon i terpen limonen, zatim ima malo
dihidrokarvona, karveola i dihidrokarveola..
Stanište: raste
kao samonikla biljka na livadama. S obzirorn na veliku potražnju uzgaja se u
vrtovima i na oranicama . Lekoviti deo biljke: u jesen, u vreme sazrevanja,
sabire se seme, a u prolece i koren.
Lekovito delovanje: kim ima lagano podražajna svojstva, zagrejava, jaca želudac,
pospešuje probavu i izlucivanje mokrace. Kim se posebno preporucuje ženama jer
pospešuje menstruaciju i smiruje grceve materice, olakšava porodjajne bolove i
sam porodjaj, te pospešuje izlucivanje za vreme dojenja Kim pospešuje probavu i
rad želudca i pospešuje izlučivanje urina iz organizma. Etarsko ulje kima
upotrebljava se u likerskoj industriji, kozmetici, parfimeriji i medicini.
Karakterističan miris daje sastojak etarskog ulja - karvon.