Drugi nazivi: bundeva, bela bundeva, belokorka, dulek, ludaja, bela tikva,buca,
tikva, budimka, bela ludaja, dudanja, bundevka, zuta tikva. Latinski naziv: Cucurbita
pepo. Eng - PUMPKIN.
Opis biljke: je jednogodisnja zeljasta biljka, poznata u
kulturama svih toplijih zemalja sveta.
Nauka je dokazala niz korisnih sastojaka i u pulpi i u semenu i zahtevi za
sirovinom su pojacani. Tako nam se bundeva vraca zapakovana u farmaceutske
proizvode. Seme se koristi za ublažavanje tegoba uvecane prostate i pozitivni
efekti su potvrdeni.Uzgaja se ne samo zbog jestivog ploda koji moze biti tezak
i preko 10 kilograma, vec i zbog uljevitih semenki iz kojih se pravi lako
varljivo ulje.To su jednogodišnje biljke sa šupljim, po nekoliko metara dugim
vrežama. List im je širok, na dugackim peteljkama. Izrazito žuti cvetovi
bundeva privlace pažnju. Krupnim okruglim plodovima hrani se stoka. Iz semenki
se vadi ulje. Zbog masovnosti setve i dobrog medenja bundeve su važna paša za
pcele. Cvatnja pocne u junui traje do mrazeva. Glavnu pašu daju u julu i avgustu.
Bundeve cvate rano u zoru. Cvet je otvoren do 10-11 sati, onda se potpuno
zatvori. Svaki dan cvate drugi cvetovi.Bundeva sadrzi u sebi masnog ulja,
pektina, belancevina, secera, karotena, manganove soli, vitamina C,fosforne
kiseline, fitosterina i salicilne kiseline.
Žuckasto ili narandžasto meso bundeve sadrži niz dragocenih i
lekovitih sastojaka. Pored manjih kolicina belancevina, ugljenih hidrata i
masti, tu je niz vitamina (karotina ili provitamina A, C i vitamina B grupe -
B1, B2, B3, B6, zatim niacina, folne kiseline i drugih), kao i mineralnih
sastojaka (kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožda). A tu su i oligo i
mikroelementi, pektini, celuloza i druga biljna vlakna. Što se tice energetske
vrednosti, ona nije visoka: u 100 grama ploda ima samo oko 30 kalorija, tj. 126
kJ.
Seme bundeve, koje se takode cesto koristi i u ishrani i u
narodnoj medicini, ima oko dvadeset puta vecu kalorijsku vrednost od ploda,
pošto sadrži više belancevina, ugljenih hidrata i masti. Ali, i tu se nalaze
vitamini B1, B2 i niacin, zatim minerali (najviše ima fosfora i gvožda), kao i
niz drugih zaštitnih i lekovitih sastojaka, od celuloze i pektina do
fitosterina, fitina, salicilne kiseline i drugog.
Bundeva se moze jesti pecena ili kuvana i spada u zdravu i
lekovitu hranu.Svakodnevna kura, koju cine svez sok, kuvano ili pecenobundevino
meso, pokazalo se dobro u lecenju psorijaze.Kostice od bundeve, oguljene presne
ili pecene odlicno su sredstvo protiv crevnih parazita. I pored izuzetnih
svojstava bundeva je slabo zastupljena u domacem jelovniku sto je prava steta.
Lekovito delovanje: U
narodnoj medicini se plod bundeve preporucuje kao diuretik, za izbacivanje
suvišne vode iz organizma, narocito kod ljudi obolelih od reume, gihta,
zapaljenja bubrega ili bešike. Smatra se i da je odlicna dijetalna hrana za
gojazne osobe, dijabeticare (ako se tokom pripreme ne zasladuje), kao i osobe
sa oboljenjima želuca i tankog creva ili one koji pate od krvavih proliva.
Svima se preporucuje kuvana i pecena bundeva ili sveže ocedeni sok. U novije
vreme otkriveno je da bundeva dobro cini i obolelima od psorijaze.
Seme bundeve je, takode, lekovito i najcešce se preporucuje kao
efikasno i neškodljivo sredstvo protiv
decjih glista i pantljicare. Mogu ga uzimati i deca od dve-tri godine,
trudnice, dojilje i stariji, kao i oni sa bolesnom jetrom. Seme bundeve
olakšava tegobe obolelih od prostate koji treba da ga jedu svakodnevno. Posebno
je pogodno seme bundeve golice, koje se kupuje u bio-radnjama i onim sa zdravom
hranom. Ovo seme ne treba ljuštiti. A kada se ljušti seme obicne bundeve, treba
paziti da se pri tom ne ukloni i ona tanka, sivo-zelenkasta pokožica na semenu,
pošto se u njoj nalazi najviše lekovitih sastojaka. U svetu se proizvode i neki
lekovi za prostatu koji sadrže seme bundeve.
Protiv glista i pantljicare: treba ujutru, na prazan želudac
pojesti istucane semenke sa malo meda (može i bez njega), mala deca od 30 do 50
grama, ona veca od 30 do 150, a odrasli od 300 do 400 grama semenki. Dobro je
da se posle pola sata popije kašike ricinusovog ulja i zatim ništa ne treba
jesti niti piti bar nekoliko sati.
Obolelima od psorijaze preporucuje se da u sezoni kada ima bundeve
jedu pecenu ili kuvanu svakog dana, a mogu i da cede sok.
Za lecenje rana, opekotina ili ispucale kože narodna medicina preporucuje
mazanje uljem od semena bundeve (može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane).
Obolelima od zapaljenja bubrega ili bešike savetuje se da
svakodnevno jedu po jedan obrok koji se sastoji od dinstane bundeve sa malo
paradajza i seckanog crnog luka i koji je zacinjen kašikom-dve pavlake, ali bez
soli.
Za ublažavanje bolova od proširenih vena dobro je da se sveže
strugana bundeva stavi kao oblog na obolela mesta i drži što duže.
Osim sto daju dobro i ukusno ulje, semenke od bundeve veoma su lekovite i
upotrebljavaju se za isterivanje pantljicare, olaksavaju mokrenje i pomazu kod
uvecane prostate.
Ako sami spremate semenke brzo ih posle pranjaosusite i ostavite na hladnom i
suvom mestu.
Kada se ljuste treba paziti da se ne skine sivozelena pokozica u njoj su
najvredniji lekoviti sastojci.
Deci se daje 150-200 grama sveze ociscenih semenki istucanih i pomesanih sa
medom - odjednom,
a odrasli uzimaju ujutru na gladan stomak 400 grama semenki. Posle pola sata
treba popiti jednu kasiku ricinusovog ulja s crnom kavom. Nista drugo se ne
jede. Ko ne moze da izdrzi neka uzme narendanu sargarepu.
Bundeva skida bradavice
Pazljivo uzeti prasnike iz sredine cveta bundeve, malo zgnjeciti i time trljati
dvaput dnevno bradavicu.
Ponavljati dok bradavica ne otpadne.
Sok od bundeve
Stoga je mnogo korisnije u svakodnevnoj ishrani putem raznovrsnog voca i povrca
obezbediti zaštitu i preduprediti poremecaje. Tako, na primer, za zaštitu
prostate treba obezbediti u svakodnevnoj ishrani: med, polen, seme bundeve... U
napitke, kroz koje se obezbeduju vitamini i minerali, uvrstite i sok bundeve:
- limuntus - 2 kes
- prirodni ekstrakt kajsije - 2 kes
- voda - 7 lit
- šecer - 2 kg
- bundeva - 3 kg
Ocišcenu bundevu staviti u šerpu i naliti vodu, kuvati dok bundeva
ne omekša. Ispasirati bundevu sa tom vodom, dodati sve ostalo, izmešati da se
istopi šecer i sipati u flaše.