Drugi nazivi: BRUSNICA Latinski naziv: Vaccinium
macrocarpon. Eng - Cranberry.
Opis biljke: Brusnice spadaju u bobicasto voce koje, kao i
borovnice, poticu iz Severne Amerike. To je tvrda i crvena bobica koja
zahvaljujuci vecoj kolicini vitamina C u svom sastavu ima kiselkasti ukus.
Brusnicu su koristili u davnim vremenima starosedeoci Amerike kao lek za mnoga
stanja, izmedju ostalog i za upalu mokracnih puteva...U poslednje vreme, veoma
je popularan sok od brusnica. Osim toga, ovaj se dragoceni plod može koristiti
u svežem obliku, može se cuvati smrzavanjem ili sušenjem, a sa njim se mogu
pripremati i razlicite sosove i ukusna jela.Brusnice su, nutricionisticki
gledano, posebni plodovi bogati razlicitim zaštitnim materijama, uz klasicne
vitamine i minerale i druge hranjljive sastojke (vitamin A, vitamin C, kalijum
i biljna vlakna). U njima su okriveni brojni bioflavonoidi (npr. quercetin)
koji imaju snažno antioksidativno elovanje, cime smanjuju rizik oboljevanja od
razlicitih karcinoma (posebno se spominju rak dojke i rak debelog creva). U
laboratorijskim eksperimentima na životinjama, brusnice su svojim
bioflavonoidima ne samo sprecavale rast celija raka, vec i njihovo
metastaziranje.
Antioksidansi osim toga pomažu i pri prevenciji odredjenih faktora
koji podsticu nastanak kardiovaskularne bolesti. Hipuricna kiselina, koja se
takodje nalazi u brusnicama, predstavlja prirodni antibiotik, tako da se
brusnicama pridodaju ne samo antibakterijska, vec i antifungalna (protiv
gljivica) svojstva. Antocianini i proantocianidi iz brusnica, osim
antikancerogenog delovanja, pomažu i pri obnovi celija koje su odgovorne za
vid. Brusnice uz sve to, deluju i na snižavanje glukoze u krvi, što je jako korisno
za dijabeticare. Najvažnija stanja kod kojih se preporucuje svakodnevna
upotreba tih izuzetnih plodova jeste u svakom slucaju upala mokracnih puteva,
buduci da flavonoidi iz brusnica imaju posebno antibakterijsko delovanje bas u
tom delu tela, zahvaljujuci posebnim receptorima kojima se one tu vežu.
Istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnica uništavaju i Helicobacter
pylori, koji je u najvecem postotku uzrocnik cira na želucu. Osim toga,
brusnice uništavaju i bakterije koje su naseljene u ustima i koje inace
vremenom dovode do raznih bolesti zubi i desni.