Drugi nazivi: živica, kišnec, korijander, koriandol, korijandr,
koriandula, korion, kornikovec, papric, paprica, cimavica . Latinski naziv: Coriandrum sativum .
Opis biljke: Korijandar je jednogodišnja zeljasta biljka, visoka
50—80 cm. Stabljika je gola i na vrhu razgranata. Donji listovi su krupni,
okruglasti, na dugim drškama i vrlo izrezani, a gornji su sitniji, perasto
deljeni i duguljasti. Cvasti su bele, sastavljene od sitnih cvetova. Plod je
okruglast (sastavljen od dva simetricna ploda, dva merikarpa cvrsto spojena).
Cveta pocetkom leta . "
Stanište: Seje se u martu ili aprilu. Kosi se u leto pre izlaska
sunca, dok ima rose. Korijandar ne bira zemlju, ali bolje uspeva na krecnoj,
sitnoj, propustljivoj, toploj i dobroj zemlji i na suncanoj strani .
Lekoviti
deo biljke: Citava biljka je lekovita.
Lekovito delovanje: Etarsko ulje deluje slicno moracevom, ali malo slabije; izaziva jednu vrstu
pijanstva i dubok san. Najviše korijandra troši industrija likera, peciva,
slatkiša i piva, a mnogo se troši i kao zamena za biber. Linalol se
upotrebljava za proizvodnju linalil-acetata. Ulje služi i kao zamena za
lavandulino i bergamotovo ulje. Daje se narocito protiv tromosti organa za
varenje i za isterivanje gasova Dobra je kombinacija: kim sa korijanderom u
jednakim delovima. Mešavina kao sredstvo za izazivanje apetita i isterivanje
gasova pravi se od cetri ploda u podjednakim kolicinama: plod anasona,
mirodije, kima i korijandra. Upotrebljava se kao caj posle jela: po jedna
kašicica na solju kljucale vode.