Drugi nazivi: kaulin,
cimit. Latinski naziv: Cinnamomum Zeylanicum Eng - CINNAMON.
Opis
biljke: Nalazište : uspeva u tropskoj
Aziji ( Cejlon, Shri Lanka) te u Indiji i Indoneziji. Kod nas samo kora ili u
obliku praška. Spominje se 2800 godina p.n.e. U prošlosti je cimet bio skup kao
zlato..Postoje stotine vrsta i podvrsta cimetove biljke. Kao zacinske, koriste
se dve vrste: cejlonski i cimet kasija, poznat kao kina-cimet, koji potice iz
Burme. U Evropi se upotrebljavaju obe. Cejlonski cimet stiže u prodavnice u
štapicima i ima nežniju i prijatniju aromu, a ukus mu je ljuto oštar,
slatko-peckav, ni opor ni sluzav. Sadrži 1,5 do 4 procenta etericnih ulja.
Najbolje vrste kina-cimeta mirišu oštrije, a ukus im je peckavo ljut i sladak
dok je hemijski sastav kao kod cejlonskog cimeta. Cimet se dva do tri puta
godišnje sece sa svakog stabla, zatim se preko noci umotava u kokosove asure i
pušta da fermentira, nakon toga se guli spoljna kora, odstrani i srednja, a
upotrebljava se samo nežna, unutrašnja. Deset takvih tankih kora uvijaju se
jedna u drugu pa se suše prvo u senci a zatim na suncu. Pri tome on dobija
svoju žuckasto-smedu boju. Cejlonski cimet je znatno deblje kore i samo se
jedanput uvija u štapic. U prodavnice stiže uglavnom u komadicima od 3-10 cm ,
Za lek se upotrebljava samo kora, a
ostali delovi kao zacini. Plodovi se ne jedu, iz njih se istiskuje vosak za
mirisave svetiljke. Iz listova koji se stavljaju u jela kao zacin ( slicno i
lovoru), istiskuje se ulje od kojega se pravi cimetova voda i tinktura. To ulje
jako žari, pa i samo jedna kap izaziva upalu ako padne na kožu. Ako se kapi
ulja prevuku šecerom dobiva se tzv. "cimetov konfekt" ili
"sanalet", koji se koristi za jacanje želuca. Vanjska kora drveta
nema lekovitih svojstava. Koristan je samo njen unutrasnji,
svetloružicasto-smedji deo. Ako je kora na jeziku gorka, onda to nije cimet,
nego neka druga kora.
Zbog tanina se primenjuje i kao lek protiv proliva.
Cimet je aromatik, korigens, hemostatik, stomahik, nervinum, adstrigens i
dezinficijens probavnih organa.
Punokrvni i lako uzbudljivi ljudi ga ne podnose. Cimet jaca srce i želudac, oživljuje
živce i osvežava krv, pomaže kod slabe probave, stvaranja previše kiseline i
sluzi u želucu, kod grcevitog povracanja, krvavih proliva, krvarenja iz
materice, te kod prejake i preduge menstruacije ili posle porodjaja, stimulise
mokrenje i deluje protiv gihta.
VINO OD CIMETA
: 30 grama usitnjene cimetove kore, ½ litre slatkog crnog vina; namakati 6
dana. Pije se po mala cašica 3X dnevno pre jela.
Još je
efikasnije cimetovo vino pripremljeno na sledeci nacin : 100 grama crnog vina,
8 grama cimetove tinkture, 6 grama tinkture maticnjaka i 30 grama šecernog
sirupa. Svakih 1-2 sata uzima se po 1 velika kasika.
TINKTURA : 100
g usitnjene kore cimeta namociti u ½ litre 80% alkohola, u trajanju od 15 dana,
procediti i uzima se dnevno po 20-30 kapi 3X dnevno pre jela.
KUVANO VINO s
cimetom : u 1 litru belog vina staviti koru od cimeta, 10 klincica i 100 grama
šecera, zagrejati do vrenja, poslužiti vruce
Sastav
Cimet ima
značajno antioksidansko dejstvo, pomaže varenju hrane, sadrži hranljive
materije i lekovite sastojake:
- biljna vlakna
- vosak
- gvožđe
- kalcijum
- mangan
- metalhidroksid-halkon-polimer (mhcp)
- minerali
- tanini
Korišćenje
Velika
prednost cimeta je u tome što je jeftin i dostupan, može se kupiti u gotovo
svakoj prodavnici prehrambene robe. U ishrani i kao začin koriste se cimetovi
štapići, a lekovito je i cimetovo vino (vino začinjeno cimetom). I mešavina
meda i cimeta ima veoma lekovite osobine. Cimet je antiseptik, tako da se čajem
od cimeta mogu ispirati posekotine i ogrebotine.
Zbog svog
antibakterijskog i antigljivičnog dejstva, koristi se i za zaštitu hrane od
kvarenja. Ispitivanjem se došlo do toga da se u nekim slučajevima može
koristiti i umesto konzervansa za konzerviranje mesa.
Pored
ishrane, cimet se koristi i u kozmetici. Žvake sa ukusom cimeta upotrebljavaju
se protiv neprijatnog zadaha.
Dejstvo
Do sada je
na osnovu ispitivanja naučnika ustanovljen veliki broj lekovitih osobina cimeta
protiv sledećih bolesti i tegoba:
- alergijski rinitis
- artritis
- bolesti zuba i usne duplje
- bolovi u želucu
- vaginalne infekcije
- virusne infekcije
- gastritis
- giht
- glavobolja
- gljivične i bakterijske infekcije
- gojaznost
- grčevi
- gubitak apetita
- gubitak kose
- gubitak polnog nagona
- dermatitis
- dijabetes
- impotencija
- infekcije bešike
- iscrpljenost i umor
- kandida
- karcinom debelog creva
- kiselina u želucu
- kožne bolesti tela glave i problemi sa kosom
- loša cirkulacija
- loše pamćenje
- malaksalost
- malokrvnost
- menstrualne tegobe i krvarenje
- mučnina
- nadražena creva i nadimanje
- neke vrste raka
- nervna napetost
- otvorene rane, posekotine i ogrebotine
- PMS
- povišen nivo holesterola i triglicerida
- povraćanje
- postporođajni problemi
- problemi sa varenjem i zatvor
- problemi sa varenjem i proliv
- problemi sa živacima
- problemi sa žučnom kesom
- problemi sa jetrom
- problemi sa mokrenjem i mokraćnim kanalima
- sve vrste bolova
- stres
- tegobe u menopauzi
- ujedi i ubodi insekata
Cimet
ubrzava disanje i rad srca, a time utiče na povećanje temperature tela i samim
tim ubrzava sagorevanje masti.
Način
primene
Cimetovo
ulje koristi se za mazanje pojedinih delova tela ili u aromaterapiji, dok se
cimetovi štapići (kora) ili prah koriste kao začin ili lekoviti dodatak jelima.
Interesantno je da cimet poboljšava i vizuelno pamćenje i brzinu reagovanja,
razvijajući pozitivnu energiju.
Kod
dijabetesa cimet pomaže boljem iskorišćenju insulina. Novijim istraživanjima
ustanovljeno je da poboljšava tzv. glukozni metabolizam oko dvadeset puta.
Na osnovu
navedenog može se zaključiti da cimet treba koristiti u ishrani ne samo kao
začin već i kao lek.
Naravno, pošto se radi o začinu, ne treba preterivati, veće
dnevne doze cimeta nisu preporučljive. Ulje na bazi cimeta ne preporučuje se
trudnicama.