Latinski naziv: althaea officinalis.
Eng - marshmallow
Opis
biljke: beli slez trajna je
biljka s mesnatim, jakim i razgranatim korenom bele boje. Iz korena izbijaju
najpre zeleni i okruglasti listovi, a zatim nekoliko stabljika što dosežu
visinu do 2 metra. Listovi na stabljici bili su prilicno veliki, naborani,
trokrpasti i debeli i s obe strane obrasli pustenim dlakama. Listovi su
srebrnastosive ili sivo-zelene boje.Cvate od juna do kraja avgusta.
Stanište: raste na nasipima,
uz reke, , na vlažnim livadama i, na poplavljenim podrucjima. Uzgaja se i u
vrtovima.
Lekoviti
deo biljke: Lekoviti delovi su:
koren, koji se kopa u prolece ili ujesen, nakon cvatnje. Cvetovi se sabiru za
vreme cvatnje, a listovi u jesen ( ne u prolece!), nakon cvatnje. Koren se
opere, oguli se vanjski sloj, uzdužno prereže, i naglo osuši. Kada je skoro
sasvim suv, razreže se na sitne kockice i mora biti sasvim beo. Ako je namocen
u vodu i iz njega isplivaju belkasti crvici , onda sve treba baciti. Od cele
biljke koren je najlekovitiji.
Lekovito
delovanje: u starom veku koren
belog sleza bio je veoma cenjen. Caj od belog sleza povoljno deluje kod kašlja,
bronhitisa i plucnog katara. Preporucuje se kao lek kod bronhalne astme i
pocetne tuberkuloze pluca, kod katara u mokracnom mehuru, bolnog mokrenja ili
teškoga zadržavanja mokrace. Koristan je, takodje, u lecenju bolesti celog
probavnog trakta, a posebno upale debelog creva (colitisa), proleva, srdobolje,
povracanja s prolivom kod dojencadi i dr. Pomešan s drugim lekovitim biljkama
koristi se u lecenju drugih bolestiDanas se još retko upotrebljava caj od belog
sleza. On je uglavnom samo dodatak cajevima protiv kašlja, a njegovo delovanje
povecava sluz koja cini zaštitni sloj. Za beli slez je karakteristicno da
deluje smirujuce pri akutnim upalama želucane sluznice, u mešavini sa
kamilicom. Dobar je i pri hronicnom kataru ždrela kada suva sluznica uzrokuje
cesto kašljucanje. Delotvoran je i kod upornog hronicnog katara kod pusaca. Beli slez se
mnogo koristi u konditorskoj industriji za izradu slatkisa najcesce za izradu tkz. salon bombona koji se koriste za kicenje bozicnjih
jelki.
Macerat uzmu se 1-2 velike kasike sitno izrezanog korena i moce se u 2-4 dl hladne vode
2-3 sata, uz cešce muckanje. Na taj nacin se ekstrahira samo sluz. Koren se ne
sme ni kuvati ni pariti , jer tada izlazi skrob, tekucnost postaje gušca, mutna
i lako se i brzo kvari. Osim toga, smanjuje se lekovito delovanje. Sluz je
blago sredstvo protiv upala sluznica mokracnih, polnih, disajnih i organa za
varenje. Koristi se i za klistiranje.
Caj:
se priprema od lišca. Jedna velika kasika lišca ( usitnjenoga) prelije se s 2-3
dl kljucale vode i poklopljeno pusti da se hladi 10 minuta, procedi se i pije u
gutljajima tokom dana.
Protiv upale grla:
3 velike kasike mešavine od 50 grama narezanog korena sleza, 30 grama korena
sladica ( Glycyrrhiza glabra), 10 g korena ljubicice ( Viola odorata), i 40
grama lista podbela ( Tussilago farfara), kuva se 10-15 minuta, procedi i
ponovo kuva uz dodatak 3 velike kasike meda.
Piju se 2-3 šoljice dnevno.
Takodje, gornja mešavina se može popariti sa 1/2litre kljucale vode i pusti da
stoji 3 sata, te se nakon toga vremena procedi. Pije se u toku dana umesto
vode. Deci se daje isti caj, ali uz dodatak 50 grama kamilice. Taj se caj
koristi protiv bolesti disajnih organa, promuklosti, te katara organa za
varenje.
Protiv cira na želucu i dvanaestercu dodaje se toj mešavini i hrastova kora (
Cortex quercus), ili steža (Pottentilla tormentilla). Taj caj jaca starije i
nemocne.
Maloj deci daje se 4 - 5 puta dnevno po jedna velika kasika .
Za
lecenje bolesnih bubrega, žutice prouzrokovane zacepljenjem jetre, ili
zacepljenja žucnog mehura, bolesti slezene, upale gušterace, zanemarenih
hemoroida, bolesti materice, belog pranja i kod venericnih bolesti pomaže
10 g suvog korena ( ili 5 g svežeg), kuvati 25 minuta u 2,5 dl mešavine od ½
vode i ½ vina i dodati 1 veliku kasiku meda. Piju se dnevno po 2 šoljice –
svaki sat po kasika.
Ublazavanje
kaslja i olaksavanje iskasljavanja:
1 velika kasika mešavine od 50 grama korena belog sleza komoraca, i lista
podbela popari sa 2 dl kljucale vode, ostavi da stoji 2 sata, procedi i pije
toplo po 1 velika kasika svakih 10-15 minuta. Na jednu šoljicu caja može se
dodati 1 kafena kasika sirupa od malina. Mešavini se može dodati i list trpuca.
Za bolesti grla:
0,5 l crnog vina , 0,5 kg šecera, 0,5 kg iseckanog limuna sa korom, 3 supene
kasike slezovog korena. Šecer se rastopi i doda vino, limun i slez, kuva se dok
se ne smanji na polovinu. Ne cedi se, nego se u toku dana pojede dobivena masa.
Terapija traje 3 dana.
Za lecenje upale mokracnih puteva:
50 grama korena sleza i isto toliko lista
breze, kadulje i preslice. Od te kolicine ( mešavine) uzme se 4 kasike i popari
sa ½ litre vruce vode i nakon 2-3 sata pije se 4 puta dnevno po caša.