Drugi nazivi: cokot, loza, trs, vinoloza,
vinska loza, vinski trs. Latinski naziv: vitis
vinifera
Opis biljke: vinova
loza trajan je grm, odnosno penjacica koja doseže visinu od 5 do 15 metara. Kod
vinove loze razlikuju se dugacki izdanci što se razvijaju iz osnovnih mladica,
i kratki izdanci koji se razvijaju iz pazuha listova.. Plod je veoma socna,
slatka i kiselkasta boba s nekoliko semenki. Plodovi, odnosno bobesacinjavaju
grozd.
Stanište: pretpostavlja
da je pradomovina vinove lozepodrucje izmedju Cmog mora i Kaspijskog jezera.
Lekoviti deo biljke: za lek se
upotrebljava u prvom redu groždje te cvetovi, listovi i vitice. ..
Lekovito delovanje:caj od listova vinove loze
koristi se kao lek za lecenje reumatizma, gihta, povracanja i krvavog ispljuvka. Sok
što istice iz sveže obrezane loze deluje na umirenje krvarenja, steže, a
razredjen s vodom koristi se i za obloge za jacanje ociju. Caj od cvetova
vinove loze koristi se za lecenje oslabljene funkcije mozga i kicmene moždine.
Groždje se uzima kao lek za cišcenje krvi, regulisanje probave, uklanjanje
masnih naslaga iz tela, za lecenje upalnih procesa probavnih organa, te za
uklanjanje reumaticnih poteškoca i kožnih osipa. Sveži sok od groždja obiluje
vitarninirna A, B i C i raznim mineralnim tvarima, a koristi se , za jacanje
probavnih organa, izlucivanje otrovnih tvari iz tela, za lecenje proliva i
katara creva te uklanjanje zacepljenosti i sl. Kada se uzima u manjim
kolicinama, vino deluje lekovito jer oživljuje i potice na aktivniji rad mnoge
organe. Vino se koristi u priprerni napitaka od raznog lekovitog bilja. Vinski
ocat hladi i steže, smiruje prolive i krvarenje. Od vinskog octa pripremaju se
oblozi za razne bolesti. Povremeno pranje celoga tela mešavinom vinskoga octa i
vode cisti kožu i otvara pore, pospešuje cirkulaciju krvi, a time organizam
postaje otporniji na razne bolesti i štetne vanjske uticaje .