Drugi nazivi: ac, majdonos, petrusin, peršun, petrusimul,
petrusim, zelen. Latinski naziv: petroselinum hortense Eng ... Parsley.
Opis
biljke: peršun je dvogodiùnja
biljka s belim, tankim i repastim korenom. Stabljika je gola, malo ûljebasta i
uglasta. Listovi su razlicitog oblika. . Cvetni vencic je ûuckasto-zelene boje.
Persun nema visoko-kaloricnu vrednost ali je zato izuzetnobogat mineralima i
vitaminima, sto ga svrstava u red visokokvakitetnih namernica i lekovitih
sredstava. Posle šipka i borovnice, u peršunovom listu ima najvise vitamina C:
u 100 grama ima cak 170 miligrama vitamina. Bogat je jos provitaminom A,
vitaminima grupe B, cak i tako redak vitamin B12 ( koji je znacajan za
stvaranje crvenih krvnih zrnaca). Nista manje nije impresivno ni bogatstvo
persuna mineralnim sastojcima. Samo u 100 grama persunovog lista ima oko 1 630
miligrama minerala, od cega polovinu zauzima visokovredan kalijum. Tome treba
dodati i znacajno prisustvo gvozdja, kalcijuma, mangana, magnezijuma, bakra...Lisce persuna valja uzimati u svezem stanju, jer
jedino tako zadrzava svoja bitna svojstva. Ne valja ga susiti niti
konzervirati: moze se, medjutim, zamrznuti. Moze se i zimi uzgajati bez
narocitih teskoca, u sanducicima na terasi ili u sobi. Persunov list je
izuzetno delotvoran kao sredstvo koje podstice izlucivanje stetnih materija iz
organizma, a povoljno utice na cirkulaciju i uopste srcane smetnje.
Staniste: uzgaja se u vrtovima.
Lekoviti
deo biljke: u proleće i jesen
kopa se koren. Seme se sakuplja neposredno pre sazrevanja, a cela biljka kad je
u cvatu.
Lekovito
delovanje: peršun se ubraja u
lekovito bilje što sprecava nadimanje, umiruje grceve i deluje protiv vrenja u
crevima. Vec male kolicine peršuna mogu izazvati probavne procese, odvojiti
vodenom bolešću izazvane nakupine vode u nogama, osrcju te prsnoj i trbušnoj
šupljini. Lagano pospešuje menstruaciju. Ubraja se u biljke koje otvaraju.
Ne
sme se upotrebljavati kod upalnih procesa u bubrezima.