Drugi nazivi: maslinka, olika, oljika, uljenika, ulika. Latinski naziv: olea europaea .
Opis
biljke: Zimzeleno drvo koje
raste u Sredozemlju gde se ulje, koje se dobija preradom plodova ove biljke,
smatra simbolom mediteranskog načina ishrane. Istovremeno je i simbol mira,
plodnosti, izobilja i dugovečnosti. Listovi su eliptični, duguljasti, kožasti
sa tamnozelenim licem i srebrnastosivim naličjem i vrlo kratkom drškom. U
prirodi se maslina u divljem stanju pojavljuje kao grm s trnovitirn vrhovima
grana. Medjutim, maslina što se uzgaja kao kulturna biljka raste kao drvo sa
stablom visokim 6 do 8 metara.
Stanište: raste u obalnim
podrucjima Sredozemlja. U tom po-drucju uspeva više od hiljadu vrsta maslina
što su nastale prilagodjavanjem tlu i klimatskim prilikama.Cveta u
aprilu i maju, a plod se bere u jesen.
Lekoviti
deo biljke: za lek koriste se
listovi i plodovi masline Plod je bogat uljem, koji se cedi korištenjem
pritiska kroz razne prese (hladno ceđeno ulje), ili se izdvaja koristeći vruću
vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, prženje,
začinjavanje jela, kao i u medicinske svrhe.
Lekovito
delovanje: maslinovo ulje od
davnina je poznato kao svestran lek koji leci tvrdu stolicu, isteruje kamence
iz žuci, sprecava delovanje raznih bakterija, greje želudac, jaca probavne
organe, snizuje temperaturu, stišava grceve u creviina i otvara kanale iz
žucnog mehura i jetre, regulise krvni pritisak i leci malariju. Koristi se kao
podloga za izradu melema i raznih masti kojima se lece opekotine i kožne
bolesti. Masline su važan izvor mononezasićenih masnih kiselina i dobar su
izvor vitamina E. Čak 75 odsto masti čini oleinska kiselina, koja smanjuje nivo
holesterola. Zahvaljujući stabilnosti mononezasićenih masnih kiselina, masline
imaju zaštitno delovanje na ćelije, posebno u kombinaciji s vitaminom E.
Njihovim uzajamnim delovanjem se smanjuje rizik od oštećenja ćelija, i
nastajanje upalnih procesa. Vitamin E je glavni telesni antioksidant, topiv u
mastima, koji prikuplja i neutrališe slobodne radikale u organizmu. Slobodni
radikali su uzrok oštećenja koja doprinose brojnim oboljenjima. Tako, na
primer, oksidišu holesterol, koji se potom taloži u arterijama, a posledica
može biti srčani ili moždani udar. Sprečavanjem oksidacije holesterola, masline
sprečavaju i razvoj srčanih bolesti.