Drugi nazivi: crvenac, glavata Ijutika, kapula, mrki luk. Latinski naziv: allium cepa .Eng - red onion
Opis biljke: crveni luk trajna je zelen
što sadrži vredne lekovite materije te se sa pravom ubraja u lekovito bilje.
Podzemna gomoIjasta stabljika sastoji se od socnih ljuskavih listova iz kojeg
središta izlazi šuplji nadzemni deo stabljike plavo-zelene boje. Listovi su
valjkasti. Zelenkasto-beli cvetovi nalaze se na vrhu stabljike u obliku
kuglastog cvata..Crni luk je veoma rasprostranjena biljka, najverovatnije
poreklom iz Azije,poznatiji ali ne i priznatiji od belog luka. Analizom
bioloske vrednosti moze se zakljuciti da on ni po cemu, cak ni u svojim lekovitim svojstvima, ne zaostaje iza belog
luka. Mozda ga, u ponecemu, cak i nadmasuje. Za jelo se koristi preko cele
godine:mladi luk u prolece, nedozrela glavica u toku leta i zrela lukovica
preko zime. Pogresno je odbacivati nadzemni deo mladog luka,jer on nije nista manje vredan od glavice. Sto se hranljivosti tice, u crnom
luku ima najvise ugljenih hidrata i zanemarljivo malo belancevina i masti. Osusene, zrele
glavice, znatno su vrednije u kaloricnim smislu. no, osnovu bioloske vrednosti
luka cine svakako minerali i vitamini. Pored znatnog prisustva mineralnih soli,
narocito kalijuma i sumpora, i raznih oligoelemenata, crni luk je bogat
vitaminima (B1, B2, C, E, K,P) a ima i karotina (provitamin A), glikozida, etericnih
ulja,biljnih hormona slicnih insulinu, bakterostatike i baktericidne fitoncide.
Stanište: uspeva u vrtovima,
a zbog potražnje uzgaja se i na vecim površinama.
Lekoviti deo biljke: za lek
koristi se lukovica .
Lekovito delovanje: crveni
luk ubraja se medju najstarije ljekovite biljke. Deluje slicno kao beli luk.
Nadražuje kožu, pobudjuje prokrvljenost sluznice i izlucivanje sluznih žlezda
te najbrže obustavlja sve procese gnjiljenja i vrenja. Crveni luk jaca srce,
cisti krv, povecava apetit, pospešuje izlucivanje mokra?e, jaca živce,
pospešuje varenje, odstranjuje plinove, gliste, rastvara sluz i deluje protiv
grceva. Sok od crvenog luka, zdrobljeni kao i peceni crveni luk ima višestruku
upotrebu u lecenju izvana, na primer, kod uboja, lišajeva, cireva i sl.
ZA JACE MOKRENJE
Uzeti jednake delove luka (recimo 2 glavice),persuna i celera i ovu mesavinu
kuvati lagano
u 1 litri vode i 8 supenih kasika meda. Pije se toplo 4 puta dnevno po soljica.
SIRUP OD CRNOG LUKA
Pola kilograma crnog luka narenda se i kuva sa 1/2 kilograma secera (ili meda)
u litri vode,
lagano tri sata. Ostaviti u tamne flase i kao lek koristiti po kasiku nekoliko
puta dnevno s mlakom vodom ili mlekom. Ovaj lek je dobar i kod plucnih bolesti
i bolesti organa za varenje.
PROTIV NESANICE
Na masini za mlevenje mesa samleti 1-2 glavice crnog luka,dobiveni sok popiti s
malo mlake vode ili mleka i kasikom meda, naravno pred spavanje.
PROTIV KURJIH OCIJU
Glavica crnog luka se prereze na pola i stavi u vinsko ili jabukovo sirce 3-4
sata.
Pred spavanje ovim se lukom obavije kurje oko i ucvrsti zavojem. Ovo se
ponavlja nekoliko noci dok kurje oko (zulj) sasvim ne omeksa i ne nestane.
PROTIV RANA, CIREVA NA KOZI I UPALJENIH ZANOKTICA
Crni luk se sitno nasecka ili narenda i pomesa sa biljnim uljem.
Od ovoga se napravi oblog i obavije mesto na kome je rana, upaljena zanoktica
ili cir. Oblog se menja 3-4 puta dnevno.
ZAPALJENJE JETRE
Propasirati 200 grama crnog luka i zatvoriti u flasu sa 7 decilitara belog
vina, 100 grama meda i 2 supene kasike pelinog lista. Flasa se drzi najmanje 20
dana na toplom mestu
i mucka vise puta u toku dana. Posle toga pije se po soljica triput dnevno pre
jela.