Opis biljke: Soja je jednogodisnja biljka sa mahunama u kojima se
nalazi 2 do 5 okruglih zrna, zute, zuto zelene ili smedje boje. Zrno sadrzi 36
do 40 procenata proteina, 15 do 23 procenta ulja, blizu 34 procenta ugljenih
hidrata, 3 do 6 procenta mineralnih materija i znatan broj vitamina.Sojino zrno
veoma je bogato proteinima, vitaminima i mineralima, pa su i proizvodi koji se
dobijaju njegovom preradom, bogat izvor ovih sastojaka. Proizvodi od soje ne
mogu biti zamena za druge vredne prehrambene artikle, pogotovo ne za namirnice
zivotinjskog porekla (meso, mleko, jaja, riba), vec se smatraju za namirnicu
koja ima svoje ravnopravno mesto u ishrani.Soja Iecitin je
prirodna materija izvrsnih osobina, ali manje poznata širem krugu ljudi.
Njegovi gl. sastojci su kolin i inozitol u obliku fosfatidilkolina. Kolin igra
kljucnu ulogu u izgradnji strukture bioloških opni (membrana) i cesto se veže
za vitamine. Inozitol se u manjoj ili vecoj kolicini nalazi u namirnicama
biljnog porekla, a soja ga sadrži u izobilju. Ljudski mozak deponuje vece kolicine
inozitola. Kolin i inozitol se po funkciji smatraju katalizatorima i
razgradjivacima masti.
Lekovito
delovanje: Lecitin snižava nivo holesterola,
procišcava zidove krvnih žila i pojacava rad srcanog mišica. Kako naša
standardna prehrana sadrži znatno vecu kolicinu masti od optimalne, skoro svaki
covek ima povecane potrebe za lecitinom. Drugo važano dejstvo lecitina je da u
vecoj meri smanjuje ili cak u potpunosti uklanja bolove u zglobovima.Redovno
uzimanje lecitina omogucava osobama koje pate od bolesti zglobova aktivnosti
koje zbog bolova ne bi mogle izvršavati. Lecitin uz navedena svojstva u velikoj
meri koristi ljudima osetljivim na promene vremena. Uzimanje lecitina je
neophodno kod sportista ciji je ucinak umanjen zbog bolova u zglobovima.Lecitin daje
kosi zdravu boju i smanjuje opadanje. Pomocu lecitina može se spreciti nastanak
ekcema. Lecitin pojacava moc koncentracije i pamcenja i deluje umirujuce na
živcani sistem.Medju vitaminima posebno su zastupljeni vitamini B grupe,vitamin E i drugi. Od minerala tu su kalcijum, fosfor, magnezijum, gvozdje i
drugi.Soja je posebno
korisna u ishrani dijabeticara: obezbedjuje dovoljno kalorija i proteina, ali i
prilikom prolaska kroz creva omogucava manju apsorpciju ugljenih hidrata. Ova
namirnica je, bez sumnje, vrlo korisna, ali je tesko prihvatamo u svakodnevnoj
ishrani. Upotreba proizvoda od soje u ishrani zdravih ljudi zbog toga ima
dijetetsko i preventivno delovanje.Soja se, takodje, preporucuju za ishranu
osoba obolelih od secerne bolesti, povecanog krvnog pritiska i nekih oboljenja
jetre.Danas postoji veliko interesovanje za soju ne samo zbog toga
što ona može da bude zamena za meso, a neuporedivo je jeftinija od njega, već i
zbog toga što predstavlja bogat izvor zaštitnih materija i biljnih vlakana što
nedostaje u ishrani savremenog čoveka.
Glavna karakteristika sojinog zrna i ono što soju izdvaja od ostalih mahunarki
je visok sadržaj punovrednih proteina. Sojino zrno je namirnica biljnog porekla
koja sadrži sedam aminokiselina bez kojih organizam ne bi mogao da opstane.
Sojine belančevine su potpuno jednake belančevinama životinjskog porekla. Što
se masnoća tiče, soja daleko nadmašuje masnoće životinjskog porekla.
Na 100 grama, soja sadrži 7 g vode, povoljan odnos masnih kiselina (3 g zasićenih,
4 g mononezasićenih i 12 g polinezasićenih - 11 g linolne) i celuloznih
(biljnih) vlakana 5 g. Od ugljenih hidrata sadrži polisaharid dekstrin koji ima
veliku ulogu u ishrani dijabetičara jer ne dozvoljava da se naglo poveća
sadržaj glukoze u krvi. Soja ne sadrži holesterol i gotovo nijednu od relativno
teže svarljivih masnih kiselina (zasićene) koje se nalaze u svim životinjskim
namirnicama. Ona je odličan izvor lecitina i vitamine E. Ovi prirodni
antioskidansi sprečavaju oksidaciju LDL holesterola. Soja je bogata i
magnezijumom, koji igra važnu ulogu u funkcionisanju kostiju, srca i arterija.
Pozitivni efekti soje na zdravlje
Soja ima mnoge pozitivne efekte na zdraljve koji potiču od kvaliteta sojinih
proteina i izoflavona genisteina i daidzeina. Soja poboljšava zdravlje kostiju: proizvodi od soje, poput mleka, ne sadrže
mnogo kalcijuma, ali sojini izoflavoni mogu da pomognu u smanjenju rizika od
osteoporoze. Nekoliko istraživanja sugeriše da sojini izoflavoni mogu da budu
faktor koji pomaže u prevenciji smanjenja koštane mase. Izoflavon genistein
izgleda da inhibira lomljenje kostiju i ima efekat sličan efektu estrogena na
održavanje koštanog tkiva.
Soja indirektno poboljšava zdravlje kostiju. Ishrana bogata životinjskim
proteinima utiče na veće izlučivanje kalcijuma iz organizma. Ako umesto
proteina životinjskog porekla koristite soju (i njene proteine) sprečićete
gubitak kalcijuma iz kostiju. Soja smanjuje simptome koji se javljaju u menopauzi: eipidemiolozi su dokazali
da azijske žene manje pate od valunga i noćnog znojenja u poređenju sa ženama
sa Zapada. Simptomi koji se javljaju u menopauzi uzrokovani su niskim nivoom
estrogena. Estrogen igra značajnu ulogu u kontroli temeprature tela. Izoflavoni
soje deluju poput estrogena i na taj način kontrolišu ove simptome. Soja smanjuje rizik od srčanih bolesti: u zemljama u kojima se soja redovno
koristi u ishrani, niži je nivo oboljevanja od kradiovaskularnih bolesti.
Istraživači smatraju da soja pomaže u prevenciji srčanih bolesti tako što smanjuje
ukupunu količinu holesterola, prevenirajući pojavu zakrečenja krvnih sudova. I
ovi pozitivni efekti se pripisuju sojinim izoflavonima. Genistein takođe može
da utiče na povećanje fleksibilnosti krvnih sudova.
Soja pomaže u borbi protiv nekih vrsta kancera: nekoliko studija pokazuje da
redovno konzumiranje soje može da pomogne u borbi protiv kancera koji su u vezi
sa nivoom hormona, kao što su rak dojke, prostate, debelog creva.
Alergija na soju
Alergija na soju predstavlja odgovor imunog sistema na soju, za koji organizam
pogrešno veruje da je štetna. Jednom kada imuni sistem “odluči” da je soja
štetna, on formira specifična antitela na nju. Sledeći put kada alergična osoba
pojede neki proizvod od soje, imuni sistem ispušta veliku količinu hemikalija,
uključujući i histamin, da bi zaštitio organizam. Ovim hemijskim procesima se
aktiviraju simptomi tipični za alergiju, koji utiču na respiratnorni i
gastrointestinalni trakt, kožu ili kardiovaskularni sistem. Oko 0,5% ljudi je
alergično na soju.
Simptomi alergije na soju: akne, angioedem, rinitis, anafilaksis (anaphylaxis),
astma, atopični dermatitis, bronhospazam, čir, kolitis, konjuktivitis,
dijareja, dispneja, ekcem, enterokolitis, groznica, svrab, larginalni
(grkljanski) edem, letargija, koprivnjača, povraćanje. Ljudi koji su alergični
na soju, često su alergični i na: kikiriki, grašak, pšenicu, raž, ječam. Ako je ikako moguće, dojite bebu prvih šest
meseci. Izbegavajte da dajete črvstu hranu bebi mlađoj od 6 meseci, pa i nešto
starijoj. Izbegavajte kravlje mleko, pšenicu, jaja, kikiriki, ribu, tokom prve
godine detetovog života.
Umereno konzumirajte soju
Zdrava ishrana znači skromnost i uravnoteženost. Stoga nemojte soju jesti u
neograničenim količinama, jer možete načiniti više štete nego dobra.
Nefermentisana soja (i drugi legumi) sadrže fitonsku kiselinu; prekomerno
konzumiranje soje može da smanji sposobnost organizma da apsorbuje minerale. U
Japanu je prosečna dnevna porcija soje 7 g. Povremeno konzumiranje (2-3 puta
nedeljno) skromne količine soje dobrog kvaliteta, organskog porekla, ne može da
uzrokuje nikakve probleme, štaviše može da ima samo koristi.
Soja i žene
Soja je jedan od najbogatijih izvora supstanci pod imenom fitoestrogeni.
Fitoestrogeni se spajaju sa receptorima estrogena i tako podražavaju efekte
pravog estrogena. Žene koje pate od simptoma menopauze mogu da otkriju da
povećana količina soje u ishrani može da pomogne (do 7 g dnevno). Ima
istraživača koji smatraju da konzumiranje sojinog umesto kravljeg mleka može da
smanji rizik od raka dojke. U knjizi Vaš život je u vašim rukama, dr Džejn Plan
kaže da ishrana bogata organski gajenom sojom i izbegavanje mleka životinjskog
porekla, predstavlja osnovu za prevenciju ponovne pojave malignih ćelija.
Soja i deca
Soja nije idealna zamena za majčino mleko. Zato se ne
preporučuju bebama. Skorašnja istraživanja su pokazala da ako hranite bebu
sojinom mlekom, dete ima veći rizik da kasnije ima problema sa štitastom
žlezdom.
Ljudi koji bi trebalo da izbegavaju proizvode od soje
Ljudi sa problemom sa tiroideom, problemima sa varenjem (problemi sa stolicom,
nadutost, iritirana creva) ili znakovima kao što su pojačano lučenje sluzi,
tumori, ciste, trebalo bi definitivno da izbegavaju soju ili da konzumiraju
samo male količine, povremeno.