Drugi nazivi: breskva. Latinski naziv: Prunus
persica . Eng - Peach.
Opis biljke: Breskva (Prunus persica) je veoma rasirena
vocka u svetu (postoji oko 2 500 sorti). Iako se, prevedeno s latinskog, zove
persijska šljiva, breskva je, zapravo, poreklom iz Kine i smatra se da je u
Evropu doneo Marko Polo.Postojbina joj je Kina odakle je preko Persije i Grcke
dospela u tople vinogradarske krajeve sveta. Koristi se u sirovom stanju a
pogodna je i za pravljenje kompota, sokova, dzemova kao i za susenje. Cvet
breskve se bere u martu, aprilu i maju a plod od pocetka juna do septembra. U
plodu breskve ima secera, karotina, vocnih kiselina, belancevina, skroba,
mineralnih sastojaka, vitamina A, B, C i gvozdja. Koristi se u ishrani,
industriji i medicini. Izuzetno je poznata u narodnoj medicini kao sredstvo za
ciscenje creva. Poznata su i lekovita svojstva sokova, sirupa i cajeva od
breskve. Od vitamina, ove
vocke su prava riznica beta-karotina (to jest provitamina A) – u breskvama ga
ima 0,5 a u nektarinama 0,44 miligrama. Tu je i vecina vitamina grupe B,
ukljucujuci folacin (B9) i nijacin (B3, odnosno PP), vitamin C (10 mg% u
breskvama, upola u nektarinama), Vitamin E (1,5 mg%), i biotin.
Lekoviti deo biljke: Plod,
cvet i list.
Lekovito delovanje: Vazno je
naglasiti da je odnos kalijuma i natrijuma sedam naprama jedan, zbog cega su
ove aromaticne i socne vocke korisne onima koji imaju problema s oticanjem.
Dobre su i protiv malokrvnosti, za crevna oboljenja, smanjenje žucne kese. Sok
od breskve preporucuje se onima sa srcanom aritmijom, smanjenim lucenjem
želudacne kiseline, osetljivim nervnim sistemom, kao i za cišcenje organizma.
Breskve i njihov sok ne preporucuju se dijabeticarima i alergicnim osobama.. Breskva
se koristi u ishrani, kozmetici i industriji. U ishrani je pogodna kod
probavnih poremecaja, a ima laksativno i diuretsko delovanje. Dobra je za
smirenje živaca i uopste za rad probavnih organa.
Protiv povracanja u periodu trudnoce - caj pripremati navecer, 50 grama
osusenog breskvinog lisca
preliti sa 5 dcl vrele vode, pustiti poklopljeno dok se ne ohladi, procediti i
preko noci ostaviti u
frizideru, ujutro zagrijati i uzimati ujutro na prazan zeludac, pa zatim ista
kolicina svaka 2 sata
BRESKVIN CAJ
za jacanje jetre, zeluca i pluca
Breskvin caj se pravi tako sto se 30 grama cveta
prelije s pola litra kljucale vode ili mleka.
Kada odstoji 5-10 minuta, procedi se
i pije triput na dan po jedna solja.
DIURETIK
Uzeti 30 grama breskvinog lisca i 30 grama cveta.
Preliti ovu mesavinu s litrom kljucale vode
i ostaviti da stoji 15-tak minuta.
Procediti i piti umesto vode.
ZA NEGU LICA
Sminku i necistocu s lica treba skinuti bademovim uljem,
a zatim staviti masku od svezih, zrelih bresaka.
Nakon 20 minuta masku skinuti i lice oprati
u mlakom caju od breskvina cveta.
Posle nekoliko ovakvih "tretmana"
koza postaje cista i glatka.